Lars-Christer Wilhelm Kjellgren
Nu skall jag berätta om mig själv. Det är inte varje dag man får göra det. Min mamma Elsa Kjellgren som var en fantastisk kvinna, hade i en grön bok, ”Lilla Jags Bok” av Einar Nerman skrivit ner olika händelser från min barndom. Med tanke på mitt dåliga minne, gör det saker och ting lite lättare.
Måndagen den 15 november 1948 såg detta vackra barn för första gången dagens ljus. Föddes på KK 2, avd. E klockan 12.10 på förmiddagen. Huset som ligger på Övre Husargatan nära Linnéplatsen i Göteborg. Huset finns kvar idag, men det används till annat. Lite fakta från min födseln:
Vikt: 3.320 gram Längd: 51 cm
Håret, det lilla som fanns var brunt och så hade jag en grop i hakan. På bandet som min mamma bar står numret 9310.
Pappa hämtade hem oss tisdagen den 23 november kl. 11.00. Mamma tog ett ömt farväl av sköterskorna, och överlämnade en tårta som tack för hjälpen. Pysen (jag) sveptes in i en ljusblå filt och den första färden gjordes. Väl hemkommen vecklades det lilla knytet upp. Den lilla ”plutten” låg och tittade med sina mörka ögon. Håret var brunt och jag hade en söt liten grop i hakan. Pappa blev mållös över lilla mig och rusade in till grannen, (vi bodde på Sten Sturegatan 11) familjen Nyde så att de också kunde beskåda lilla mig.
Pappa hade skaffat den sötaste lilla korg klädd med ljusblått och med sänghimmel. Den hade Ingrid och Ingegerd gjort i ordning. Längre fram på dagen kom mormor på besök. Hon hade blommor och tårta med sig. Så skulle man till att byta på mig, för första gången. navelbinda och blöja satt överallt, utom där den skulle sitta. Men allt gick bra och jag fick min mat till slut. En dag när mamma var ute och handlade, vaktade min mormor mig. Mormor såg olycklig ut när mamma kom tillbaka. Jag skrek. – Ja, sa mormor, han låg och skrek och jag hade inte hjärta att låta honom ligga, utan tog upp honom. – Ja, se mormödrar.
Jag döptes i den stora Vasakyrkan den 2 januari 1949. Hela släkten var samlad. Mina gudföräldrar var Majsan och Harald. Jag bar en dopklänning som var 69 år. Den hade både farfar och min pappa haft. Den var full av vackra gamla spetsar och prydd med 10 ljusblå små rosetter. Själv kommer inte ihåg så mycket. Jag sov mest hela tiden. Grymtade till stäckte på mig, när vattnet ramlade ner på huvudet. Min vikttabell bryr vi oss inte om….
Den 5 december skulle jag för första gången ut och åka barnvagn. Jag skrek när mamma tog på mig kläderna. Men åka barnvagn, det gillade jag. Pappa hade köpt en grön, och i den trivdes jag. Vi stannade till ett slag på Erik Dahlbergsgatan så att faster Majsan, Margaretha och Stina fick se mig. Men stämningen var tryckt. Farmor Anna var död och skulle begravas nästa dag. Mitt första leende kom den 13 december, alltså luciadagen. Hela mitt ansikte sken som en sol och mitt smile blottade min tandlösa gom. Jag har en mäng olika ljud för mig. När jag är mätt skrockar jag som en höna, men om jag är hungrig har jag ett ilsket gurglande och rytande. I fem dagar (1 månad gammal) skrek och grälade jag på min mamma och försökte tala om det olämpliga i att äta stuvad vitkål och därefter kåldolmar. Det som hände var att jag fick magknip och inte kunde sova. Men nu vet min mamma bättre. Jag hickar ofta när jag har ätit. Barnvagnen är ute och kör varje dag i den strålande vårsolen. Det är den 20 mars. Pappa är sjukskriven.
Igår var vi hos fotografen för första gången. Den 17 juli 1949 anlände den första tanden (överkäken). Jag har varit på Styrsö och badat och lapat sol och är brun och fin. Jag hasar mig fram som en ekorre över golven och tränar mina muskler. Ett par dagar efter tand nummer ett, kommer nummer två. Mitt hår växer och krullar sig. Mina första ord är Ma-ma, Pa-pa och Ja-ja.
Den första augusti 1949 hände något otrevligt: Jag hade fått en skorpa att tugga på. Jag rosslade och grimarserade och fick inte luft. En granne ringde ambulansen och vi gjorde oss beredda att åka till sjukhuset. Mamma vände mig och bankade mig i ryggen. Men det hjälpte inte. Då stack hon ner ett finger i min hals och fick upp en bit av skorpan. Tur att min mamma var snabbtänkt, annars hade jag inte kunnat skriva dessa rader.
Den 12 augusti reste jag mig för första gången. Ställde mig upp i sängen och gick runt i min hage. Men det skulle dröja till den 18 november 1949 innan jag tog mitt första steg. Som ettåring var jag ett riktigt yrväder. Nu har vi bytt barnvagnen mot en korgkärra, som jag också gillar. Nu har jag åtta tänder. Jag vaknar runt halv åtta och ligger sedan och pratar för mig själv. När jag börjar bli hungrig ropar jag ”Mamma”. När vällingen är uppäten är jag uppe ca två timmar, sedan är det dax för en tupplur fram till 12. Äter sedan middag och är ute några timmar. Sedan en liten lur fram till halv fyra. Vid sextiden somnar jag för natten.
Sjukdomar:
Polyper togs – våren 1951 Kikhosta – våren 1953 Mandlar & polyper – juni 56 Vattenkoppor – november 56 Mässling – december 1961 Påssjuka – mars 1962
Vaccinationer : Trippel & polio
I november 1951 flyttade vi till Malmö. Vi bodde på Carl Hillsgatan. Pappa arbetade som säljare på företaget Törsleff & Co (tror jag). 1955 flyttade vi tillbaka till Göteborg. Den nya adressen blev Kobbarnas väg 1D (Olskroken). Pappa började arbeta för det stora livsmedelsföretaget Nestlé. Kommer ihåg att vi åt ”Nescolade” (typ O boy), i stora lass. Detta år föddes också min syster Susanne. Kommer ihåg att min mamma skaffade grankottar som vi målade med en silverfärg. Detta var runt juletid, och Susanne och jag gick runt och sålde dessa i grannskapet. Epa låg på hörnet och det fanns en godisaffär tvärs över gatan. Som liten vet jag att jag hade mycket ont i öronen. Vi kunde gå genom källaren till grannfastigheten, för där fanns en läkarmottagning. Där hade jag ”stamkort”.
Min första skola
Odinskolan våren 1956
Lärarinnan heter Berith Adolfsson – tips från Anette Vukovich
Fick tips av Anette Vukovich att vår lärare heter Marianne Ahnfelt. Hon flyttade till Portugal och startade en svensk skola. Finns ett reportage i GP om henne. Pekka längs fram till vänster och Birgitta står längst bak till höger i mörkt hår. Artikel i Göteborgs-Posten om Marianne Ahnfelt:
http://www.gp.se/livsstil/marianne-har-skolat-in-b%C3%A5de-barn-och-k%C3%A4ndisar-1.5024815?noAccess=true&aId=1.5024815
Kopiera länken till din webbläsare – du måste ha abonnemang för att kunna läsa artikeln.
Odinskolan 1959 Magister Holländer
Nu sitter man 2012 och tänker sig tillbaka till slutet av 50-talet.
Får se vad jag kommer ihåg. Magister Holländer var sträng och åt Tenor. Jag fick ofta gå till fruktaffären som låg i hörnet Odinsgatan/Färgaregatan och köpa Tenor. Dricks fick man inte vad jag kan komma ihåg. Bosse Palmkvist längst fram – Lennart Hansson hade en pappa som var vaktmästare på Ullevis tennishall. Birgitta till höger med glasögon som bodde vid Korsvägen och Ann med ljusa korta håret. Pekka & jag står längst bak och var minst i klassen. Pelle – mörk kille i mitten.
Bredvid Pekka sitter en ljushårig kille. Har för mig att han heter Jan Dejenfelt och bodde vid Heden. Tror att hans far var rådman. Slog upp honom på nätet och såg att det fanns en person med det namnet som bor i centrala Göteborg.
Landalaskolan
Tror att vår lärares namn var Sjödin. Några namn tror jag finns i mitt minne. I övre raden nr 7 från vänster tror jag heter Anders och då bodde vid Hagakyrkan. Andra raden nr 2 från vänster var en livlig kille som heter Göran Wendel. Han bodde på Viktoriagatan. Andra raden nr 5 från vänster träffade jag för några år sedan – Harald och bodde då i Landala Egnahem.
Själv är jag den kortaste i bakre raden. Pelle & Thomas är också namn jag kommer ihåg.
Landalaskolan
Götabergsskolan
7:e klass Guldhedens Seminarium
7:e klass Underåsskolan i Gårda f.d Nya Gårdaskolan invigd 1902 – 1977
Här gick jag 8:e klass. Kommer ihåg vår kemilärare Algot Bengtsson som var en hejare på att göra olika experiment. Det rök både här och där – ibland blev han svart av sot – men han var glad ändå.
I Kärralundskolan gick jag 9:e klass. Kommer ihåg att jag hade en klasskamrat som heter Pelle Snellman. Träffade honom på hans matställe i Åsa. En annan klasskamrat var Håkan som kör buss för KE i Fjärås. Har för mig att vi hade studieläger på Stenungsön.
Sedan hade jag kompisar – både tjejer och killar:
Lars (Yxan) Axeborn som bodde i samma hus och som sedan flyttade med sina föräldrar till Doktor Forselius gata (Hästskon). Han arbetar idag på Scanraff i Lysekil. Har träffat honom för några år sedan när vi gjorde en ”Nostalgi-tripp” på Guldheden.
Håkan (Lotsen) Ekman bor på Brännö och är gift med Agneta som arbetat på Skatteverket i många år. Håkan började sin yrkesbana som pinnpojk på olika byggen och har arbetat på Göteborgs Spårvägar och på Göteborgs Energi. Idag är han pensionär och bor kvar på Brännö
Ann-Christin Dahlberg (gift Ferm) bor i Åsa och arbetar inom sjukvården. Hennes föräldrar Maj-Britt och Bertil Dahlberg hade ett fritidshus i Frillesås. Bodde där några gånger och fiskade med hennes pappa. Bertil arbetade på SJ Sävenäs och Maj-Britt i skolkök.
Anette Johansson kompis med Ann-Christin. Hennes pappa arbetade på Pellerins Margarinfabrik. Tror han var och var med och uppfann ”Flora”. Hennes föräldrar hade också fritidshus i Frillesås.
Viveca Strandberg bodde på Doktor Heymans gata. Arbetade på deras företag i Skepplanda ”AeroSpray”. Erna & Gösta. Vet inte vad hon gör idag.
Christina Broberg (Nina) bodde på samma gata. Hon arbetade en tid på Spiesresor.
Björn (Bullen) Hamberg – vi var klasskamrater. Björn bodde på Doktor Forselius gata – och hans pappa var sjöingenjör och jag tror han arbetade på Soab. Björns föräldrar hade sommarhus på Brännö där jag träffade min fru. Björn bor idag på Onsala
Lars Pamp bodde i vårt hus och hade en syster – hennes namn var Gunilla. I vårt hus bodde också Stefan Ljung och hans syster Eva om jag minns rätt.
Lars Eric Carlsson bodde på Doktor Forselius gata. Hans pappa arbetade på Svenska Orientlinjen och han var också ute till sjöss några gånger. Han organiserade så att vi kom att bilda ett bandylag som spelade på Delsjön. Har för mig att Stefan Allbäck var med i samma lag. Har haft kontakt med Lars-Eric på mailen. Han är pensionerad sjökapten.
Vi satt ofta på Dojan och Kometen och delade på något billigt vin typ Bajaz – ett vitt Turkiskt vin
Här föddes jag – Göteborgs Barnbördshus (KK2) på Övre Husargatan vid Linnéplatsen i Göteborg
Vasakyrkan – Göteborg
Här döptes jag
Kobbarnas väg 1D
Första skoldagen med Christer 1955
Examensdag med Mamma-Majsan-Olga & Susanne 1956
Susanne & Lasse – Bleket 1957
Mormor Elin Susanne & Lasse 1958
Mest spelade vi våra matcher på Heden. Peter & Ola Löfvendahl var med och Lennart Johansson i mitten (övre raden mellan Ola & mig) var sotare och en duktig målgörare och kunde lägga fri-sparkar. Min syster Susanne spelade också fotboll för Mossen
Om du inte vet vad du skall bjuda mig på – så är denna macka ett säkert kort
Elanders Hörna
Här köpte vår pappa sina kläder
Biografen Flamman – Redbergsplatsen Göteborg
Ingrid Bergman
Hubert & Hubertina
Lady Emma Hamilton
Viktoriaskolan – Linnégatan Göteborg
”Efter nian var jag skoltrött men lovade mina föräldrar att gå på en handelsskolan för att lära mig lite om kontorsarbete. Till mina föräldrars stora sorg fick jag B i ordning eller om det var upp-förande – kommer inte ihåg. Satte ett par knallskott (med snöre) som jag tejpade på nederkanten av dörren till skrivmaskinssalen. Ni må tro att skrivmaskinfröken lyfte en bit från marken när det small. Hittade dessa ”original” för några år sedan på Hobbex i Nordstan – som jag nu har som minne av denna händelse. Skolas namn var Viktoriaskolan och låg på Linnégatan 21 – nuvarande Hagabion. En termin orkade jag. Min föräldrar hade naturligtvis invändningar men pappa gick med på det om jag kunde få börja på Handelshuset Elof Hansson som låg på 1:a Långgatan. Tror att han kontaktade Elof Hansson och ordnade så jag fick komma dit som praktikant. Elof Hansson var och är ett företag med gott renomé. Började på vaktmästeriet i januari 1967. Kom ihåg att jag fick en bok om företagets historia när jag började. På andra sidan gatan låg ”Grill George” som man gick till om maten inte passade i företaget matsal. Finn Sörvik var chef för vaktmästeriet. Han var också en duktig golfspelare. Sven-Erik eller Ronny körde Duetten och hämtade posten vid Järntorget.
Personalchef var Lennart Winkler och en herre som hette Bråkenhjelm arbetade också på personalavdelningen. Praktiserade hos Lars Holst på DuPont avdelningen. Hans Sandberg var tillsammans med mig på vaktmästeriet men han fick befordran till ”Skeppningsavdelningen”. Kamrer Gösta var en mager man som kunde räkna. Vill minnas att företaget betalade tandläkarbesök och då gick man med kvittot till Gösta. Pappersmaskiner på 5:e våningen styrdes av Rune Johansson. Har var mycket ute och reste. Rolf Nero, Ove Meister och Kent Wallberg är namn jag kommer ihåg. Kent bjöd in mig och hustrun till sitt hus i Sevekulla på Onsala för många år sedan. Det fanns en annan glad prick som var musiker om jag inte minns fel och hans namn tror jag var Lennart någonting. Ägare var Sven, Bo-Elof, Gunnar Hansson. Sven Hansson bodde på Arkivgatan – dit fick man ibland åka med varor. Fick möjlighet att ta körkort under vintern/våren 1967 på Ödmans trafikskola på Stigbergstorget.
En annan kille som arbetade på Elof var Bosse som jag glömt efternamnet på. Han och Kent hade varit på en blöt fest och bad mig gå till kemtvätten på 2:a Långgatan och lämna in hans kostym som låg i en pappkasse. Vilken blick jag fick av tanten i kemtvätten när hon kände doften av diverse inälver.
Lumpen gjorde jag på KA4 i Göteborg – 1968. Min mamma hade en arbetskamrat som var gift med major Claes Sprakarn. Han ordnade så att jag kom in tidigare. Ryckte in på KA4 men gjorde utbildningen till bilförare på KA2 i Karlskrona. Under utbildningen hade vi stannat för att fika och när vi skulle köra vidare backade jag på en bil med min tunga lastbil. Det var en ”bubbla” som fick hela lastbilens dragkrok som en fåra genom halva bilen. En kamrat som jag kommer ihåg var Bosse Nyberg som hade en pappa som var polis. Vi gjorde några resor i hans Volvo Amazon till några trevliga tjejer i mellansverige I samma hus i Johanneberg bodde min gamla lärare – Sten Person. En trevlig och duktig lärare. Kommer ihåg att jag fick en anmärkning… . Min magister sa att det blåste ett antal sekundmeter i byarna. Jag räckte upp handen och frågade vad det då blåste i städerna. Vet att Björn Hamberg också har några minnen från denna lärare.
Mitt första arbete hade jag på Aero-Spray i Skepplanda hos Gösta Standberg. Han hade en dotter Viveca. Företaget tillverkade 5:56 och olika deodoranter för Mölnlycke. Vi åkte från Guldheden tidigt i Göstas ”Opel Rekord Caravan”. Hämtade upp en dam vid Korsvägen som älskade Lasse Lönndahl och hade en boxerhund. Nästa stopp var i Gamlestaden där vi hämtade upp en annan dam. Gösta parkerade sig ofta längst bak där han kunde slappna av. Sedan gjordes samma stopp på tillbakavägen. Resan tog nog 1 timma.
Arbetade 1969 några månader på Kungsgatan hos Ramells Radio & TV. Mittemot Vallerius Hansson. Där arbetade en duktig äldre kvinnlig säljare Hedvig Möller som bodde vid korsningen Vasagatan och Aschebergsgatan. Viktor Ramell själv bodde i Johanneberg och dit fick vi åka eller gå för att hämta firmans Combi Amazonen när vi skulle leverera apparater eller sätta upp tv-antenner. Viktor hade en butik och hans bror hade flera radioaffärer runt om i Göteborg. Här såg jag månlandningen sommaren 1969
1970 började jag på BAT ett företag som sålde tobaksvaror. Fick en SAAB 99 som tjänstebil och min chef var Harald Moberg som bodde på Hisingen. Arbetskamrater var Per-Uno Hansson som bodde i Mölndal, Stellan Eliasson Nordostpassagen och Hans Björkbom i Mölndal.
1970 var det dax att flytta hemifrån. Hade träffat min blivande fru som bodde i Kungsbacka. Sven Pettersson Bygg hade just färdig-ställt Kaprifolvägen 7D – och dit flyttade jag till en 1:a som låg i bottenplanet. Gunilla & Peter Järpner bodde grannar.
Kaprifolvägen 7D – Kungsbacka
Efter några år flyttade vi till vår första lägenhet på Pinnharvsgatan 6D i Mölndal. Insatsen var 3.700:-
Sommaren 1973 började jag arbeta som fastighetsmäklare hos Sparbankernas Fastighetsbyrå. Kontoret låg i Palladium-huset i centrala Göteborg och bilpakeringen hade vi i NK huset. Min chef var Arne Pettersson en rolig man som ibland hade egenheten att glöma saker. Han använde sin räknesticka för att räkna ut vad fastigheten var värd och det var inte alltid samma värde som kunden hade tänkt sig. Jan Östlund började samtidigt på fritidshusavdelningen och är en vän som jag har har haft kontakt genom livet. Han studerade vidare till jurist och vi läste några ämnen ihop. Han arbetade sedan som bankjurist på sparbanken fram till sin pension.
Fick köpa vår första egna bil en blå Volvo Amazon modell 1970 (sista året som den tillverkades) – AEY046 – för 11.500 kronor. Inköpet gjordes på Philipssons – Mölndalsvägen. Fick lån av Länsparbanken vid Grönsakstorget. Nils Holmström anställde mig och högste chefen var från Göteborg – kommer inte ihåg namnet – kan vara Bengt Eneroth. Bengt Blom tror jag var ekonomichef.
1:a februari 1974 flyttade vi in vårt hus i Fjärås och jag började på kontoret i Kungsbacka. Mina chef var Henry Gustafsson. Lasse Larsson och Leif Olsson kom också att arbeta där. Leif var kamrer och vi bytte sedan arbete när jag började studera juridik på Handelshögskolan i Göteborg. Henry avled 2015 – Leif och jag var på begravningen – Slottskapellet i Kungs-backa. Träffade Henry några gånger på Kolla äldreboende tillsammans med Lasse Larsson. Thomas Odenljung var en arbetskamrat som kom några år senare.
På banken vid denna tid styrde bankdirektör Harry Sävman. Sven-Erik, Rodney, Kent, Hans, Pelle, Britt-Marie, Elisabeth, Yngve, Birgitta, Britt, flera som hette Marianne och Inga-Lill för att nämna några – arbetskamrater jag gärna minns. I mars varje år var det huvudmannamiddag på Hotell Halland. Traditionen bjöd att det skulle vara färska jordgubbar till dessert. Bankens styrelsen med bland andra borgmästaren Lars Billton och fotohandlaren Gunnar Nilsson var med. Blev ofta en blöt och rolig tillställning med god mat och dans.
Sparbankernas Fastighetsbyrå skulle organiseras om och det skulle inte finnas några säljande kamrerer. Jag tyckte att det var dags att gå vidare med något annat. Sökte några arbeten bl.a Visab Värmecenter. Var på intervju på morgonen och vid lunch ringde VD:n Jan Ewertsson och frågade om jag ville ha jobbet. Snabba ryck.
Mellan 1986-1989 arbetade jag med krediter på ett oljebolag – Visab Värmecenter som låg på Kungsgatan i centrala Göteborg. Kontoret låg granne med Ströms. Jan Ewertsson var chef och Hans Engstrand och Stig var distriktschefer. Sålde oljeprodukter genom agenter runt om i Sverige. Rolf Bergström var kreditchef och en bra mentor som lärde mig hur man kreditbedömde kunder. Hans fru var frisör på Kristinelundsgatan och dit gick jag ibland för att ”frissa” till mig.
Efter några år fick jag se en annons i GP där Handels & Jurist-inkasso sökte en säljare av inkassotjänster vid sitt kontor i Göteborg. Företaget var en del av koncernen GotaFinans. Efter flera möten med Lars Lundqvist fick jag jobbet.
Cypressvägen 6 – Mycket snö 17 november 1995
1989 började jag på Handels & Juristinkasso – ett företag i Gota-Finans gruppen. Hade mitt kontor i Götabankens kontor i centrala Göteborg och reste runt i mellansverige och sålde inkassotjänster. Bilen hade jag i Nordstans parkeringhus. Parkerade alltid på plan 5 och på samma ställer för att slippa gå och leta efter bilen. På kontoret på 1:a våningen i Göta-bankens hus fanns flera av GotaFinas företag. Merkantil Leasing och företag som arbetade med leasing av båtar, hus-vagnar och olika maskiner. Fick en blå Opel Omega modell 1989 – OXH266 – som tjänstebil. Efter något år fick jag min första mobiltelefon. Basenhetenen placerades i bagage-utrymmet och var svår att ta med. Vägde flera kilo. Samtidigt med mig började Olov Marchal som ansvarade för södra Sverige och bodde i Växjö och Malmö. Åkte ofta på möten till Stockholm och bodde på Hotell Anglé. Började resan med att gå över till Centralstationen rätt över gatan och gå på tåget. Placerade mig i restaurangvagnen och åt en god lunch – biffstek med lök – sedan en kopp kaffe. När detta var klart hade tåget kommit till Skövde. Några år in på nittiotalet började finansmarknaden att skaka. GotaFinans, Gamlestaden och många andra finansinstitut var på väg mot obestånd och det blev oro i även i mitt företag. Det var dags att se sig om efter något nytt. Under mitt inkassoarbete hade jag träffat personer som arbetade i samma bransch. Roland Sigbladh var kredit-chef på Stena och började sedan på Upplysningscentralen. Andes Källgren och George Boo arbetade också där som säljare. Soliditet var ett annat bra företag. Hade kommit i kontakt med Prioritet när jag arbetade på Visab Vämecenter. Tog kontagt med Nils Wiberg och frågade om han var intresserad av mina tjänster och efter diverse möten så blev det så att jag fick anställning.
1992 började jag på Prioritet Inkasso som fortfarande ligger på Mölndalsvägen. Ägare är Nils Wiberg och han hade en trevlig och duktig syster som är avliden – Marianne Wiberg (”Manne”. Hon och jag kom bra överens och hade samma uppfattning om marknadsföring. Prioritet var ett välskött företag som var i hög grad datoriserat och hade många stora kunder. Nils Wiberg var också VD för Nordbanken Inkasso som använde samma system som Prioritet. Efter några år var jag trött på att ”tjata” med kunder och slutade 1995.
Tog ett taxikort och körde för Fjärås taxi. Läste pedagogik 1999 och blev datalärare på Midas i Kungsbacka. Data-utbildningar inom kunskapslyftet var populära och jag trivdes att lära deltagare hur man använde datorn för att förenkla sin verklighet. Arbetade även med datautbildningar hos ABF i Göteborg. Skickade e-post med till olika utbildningsföretag och erbjöd mina tjänster. TBV svarade och frågade om jag kunde arbeta med datautbildningar inom en nystartat uppdrag som man fått. Kom att arbeta för ett EU projekt som hette Uppdragshuset och som var placerat på 3.e Långgatan i Göteborg. Ansvarig för projektet var Lennart Kullbo som jag sedan skulle arbeta ihop med fram till pensionen. Projektet var för arbets-lösa tjänstemän och kvinnor som hade en affärsidé och som skulle varva arbete med arbetslöshet och kunna behålla sin a-kassa. TBV hade uppdrag för Trygghetsrådet och Trygg-hetsstiftelsen och frågade om jag kunde arbeta även där. Trygghetsrådet arbetade med arbetslösa inom den privata sektorn och Trygghetsstiftelsen med arbetslösa inom den statliga. Roligt med variation.
Uppdragshuset var ett 3 årigt EU projekt och när tiden började gå mot sitt slut ordnade Lennart ett besök från Stockholm med den som startat ”Klassmorfar” – Lars Bratt. Vi började under-söka om vi kunde starta detta i Göteborgsområdet. Tog kontakt med arbetsförmedlingen i Kungsbacka och presenterade tanken. Fick svaret att man nog inte hade så många lämpliga för detta projekt. Lennart startade på hösten 2004 sin första grupp på Löftadalens Folkhögskola i Åsa och tänk hur fel man hade på arbets-förmedlingen i Kungsbacka. Genom åren blev detta projekt det mest framgångsrika man haft enligt arbetsförmedlaren Nedo Mitrovic på Kungsbackakontoret. Det skapade massor av arbete på skolorna. Även i övriga Halland var projektet en stor framgång.
Den 1:a januari 2005 började jag som projektledare på Löftadalens Folkhögskola i Åsa. Arbetade med långtids-arbetslösa som vi gav en utbildning i hur en modern skola arbetar. Sedan placerades deltagaren ut i olika skolor och arbetar där som som ”Klass-morfar”/”Klassmormor”. En Klassmorfar ersätter ingen – utan arbetar under pedagogens ledning och blir en resurs för barnen. I framtiden måste vi ha fler resurspersoner för att skolan skall kunna nå sina mål. Löftadalens Folkhögskola var en fin arbetsplats. Att se Nidingen blinka innan man började dagens arbete – det var ”mumma” för själen. Startade med Varberg där Peter Stolpe var en deltagare och kom att arbeta på Håstensskolan. Han startade ett eget projekt och våra föreningar kom att arbeta ihop. Startade under hösten 2005 i Halmstad där jag träffade en duktig arbetsförmedlare Ann-Charlott Mankell – som hjälpte till så att projektet blev lyckat också där. Våren 2006 startade i i ABF:s lokaler i Falkenberg. Sedan rullade det på.
Roger Holm på Länsarbetsarbetsnämnden i Halmstad gillade vårt projekt och hjälpte på olika sätt till att finansiera olika andra projekt för långtidsarbetslösa. Han var en framsynt man som gärna gick utanför gränserna. Han var ”pappa” till Hallandsmodellen där olika arbetslösa kunde använda sin kunskap för att renovera fyrar och äldre byggnader i Halland. Lennart Kullbo hade haft kontakt med honom tidigare.
På senare år har vi också utvecklat en resursperson för att hjälpa äldre. Vi utbildar dessa ”Äldrestödjare” eller som jag tycker är ett bättre namn ”Solteamare” Dessa sätter guldkant på de äldres tillvaro och är en social resurs. Även här behövs många personer för att klara den framtida äldrevården. Det skall vara roligt att bli gammal är vårt moto.
Sedan hösten 2010 driver Lennart Kullbo och jag föreningen själva och arbetar med Klassmorfar, Äldrestödjare och Nostalgi i hela Halland utom i Varberg – där vår kamrat Peter Stolpe driver Plus-Poolen.se. Våra bägge föreningar har haft ett samarbete så att vi hela tiden utvecklar våra verk-samheter. Vi är idag ca 12 anställda och trivs med att sköta oss själva.
31 mars 2016 avvecklade vi det sista och är numera en glad pensionär. Att få arbeta med det man tycker om till fyllda 67 år och samtidigt vara frisk – ja då får man vara nöjd.
Arbeten:
Klassmorfar Halland – projektledare – eget företag
Löftadalens Folkhögskola – projektledare
TBV & Eductus – datalärare
Midas – datalärare
Prioritet Inkasso – säljare finanstjänster
Gota Finans – säljare finanstjänster
Visab värmecenter – kreditbedömare
Fastighetsmäklare Sparbankernas Fastighetsbyrå
BAT – säljare tobaksvaror
Ramells – säljare Radio & TV
Aero-Spray – blanda sprayprodukter
Militärtjänst – KA4 Göteborg
Elof Hansson – allmänna avdelningen
Teoretisk utbildning:
Juridik & pedagogik – Göteborgs Universitet (173 poäng)
En säker rätt
BT Glass (Bror Törnkvist) – Landala Göteborg
Min familj flyttade till Syster Ainas gata 5 på Guldheden 1960. Håkan och jag gick ofta ner till Landala och köpte glass. Innan vi kom dit måste vi passera ”Rulltårtsbageriet” som låg på Kolonigatan i Landala Egnahem och köpa en påse med defekta rulltårtor.
På BT glass gick damerna som arbetade där med stövlar på fötterna. Remmararna mellan elmotorerna i taket och trätrågen på golvet gjorde att grädden och isen vispades till en perfekt konsistens. Efter det tillsattes hela jordgubbar eller andra frukter och sedan serverades det i en halvliter som var gjord av vaxat papper. Har aldrig ätit en godare glass. Om jag inte minns fel hade ägaren också en korvkiosk på Heden – BT Korv – med riktigt mos.
I Frankrike fick vi inbrott i bilen 1990 på väg till Seté. Fick tillbringa några timmar hos den franska polisen. Här var det skrivmaskin som gällde.
Kåldolmar
Vår mamma köpte en rullbandspelare som vi hade mycket roligt med. Norén hette mannen som var försäljare hos Acke Jacobsson på Övre Husargatan. Han öppnade sedan eget på Kungsgatan.
Oxrullader
Grönkålssoppa med ägghalvor
och frikadeller
Biffstek med lök
Trygghetsstiftelsen Göteborg
Konfirmationspräst Per-Olof Sjögren
-
Vår goda & glada kompis Björn Hamberg finns inte mer
Med sorg i hjärtat läser vi att en god och glad kamrat har lämnat oss. Vi var skolkamrater och växte bägge upp på södra Guldheden i Göteborg. Du på Doktor Forselius gata och jag på Syster Ainas gata. Vi var ett kamratgäng med Ann-Christin, Anette, Viveca, Ninna, Håkan och Lars A för att nämna några.
Jag har många roliga minnen från skoltiden på 60-talet. Vår lärare hette Sten Persson. Jag retade upp honom och du fick anmärkningen. Björns föräldrar hade fritidshus på Brännö där Håkan och jag tillbringade mycket tid i ditt sällskap. Utan dig hade jag inte träffat min fru och fått ett bra liv.
Du hade en röd motorcykel och jag hade en moped som inte gick så fort. Du satte ut högerfoten och ”puttade” på så jag fick upp farten när vi gjorde våra ”utflykter” till flickor runt Göteborg. Utflykter med din Ford Angela har jag också många minnen ifrån.
Du arbetade på företaget Wella och körde ut hårvårds-produkter i din Volvo Duett. På Karneolgatan i Tynnered som du delade med Maud, Lasse och Bengt var det mycket samvaro och glada fester. Sista gången vi träffades var på ”Brännöträffen” år 2000 där vi tillsammans med det gamla gänget pratade minnen från vår ungdom hos Sten P och på Brännö Värdshus.
Tack Björn !!
Våra tankar går idag till Marianne och dina bröder.
Vila i frid
Britt-Marie & Lars Kjellgren